Prachtig regenseizoen!

Gepubliceerd op 27 januari 2024 om 10:09

Wat een prachtig seizoen: Het regenseizoen is bron van leven!

Vanaf dat wij in Zambia zijn -april 2023- is er 7 maanden lang geen druppel regen gevallen. In november begon het met af en toe een buitje en nu valt het soms met bakken uit de lucht.

Overal zie je de maisstengels de grond uit schieten en zijn hele families bezig met het bewerken van hun stukje land. Eerst ploegen, daarna zaaien, onkruid wieden en bemesten. De dame op de foto werkt de hele dag met haar baby op de rug.

Omdat hier ook de klimaatverandering merkbaar is -de regen komt later op gang en kan eerder afgelopen zijn- zijn de meesten mensen overgestapt naar de snel rijpende maissoorten... want mais is hetgeen waar iedereen hier afhankelijk van is. De maispap (Nshima) wordt meerdere malen per dag gegeten en vormt de basis voor de meeste maaltijden.

Het duurt nog even voordat de eerste mais kan worden geoogst... dus ondanks dat iedereen blij is dat het regent, is deze tijd ook de moeilijkste tijd voor de meest kwetsbaren. De voorraden van vorig jaar zijn verdampt en de prijs van mais (of de meel ervan) is op zijn hoogst.

Om die reden wordt ook met veel genoegen andere voedsel bronnen aangeboord: de 'mieren' op de foto worden met liefde gegeten. Een bron van proteïne en koolhydraten.

Tijdens een rondje hardlopen is het genieten om zoveel mais te zien groeien. We kijken uit naar de oogst!

Reactie plaatsen

Reacties

Katrien Ruitenburg
4 maanden geleden

En wij vanuit onze bevoorrechte positie maar griezelen van insectenburgers!