Ploegen in Zambia

Gepubliceerd op 14 januari 2024 om 18:18

In dit seizoen zijn heel veel mensen bezig met het bewerken van het land. Bijna al onze collega's hebben naast hun werk bij OM ook een eigen stukje land om te bewerken. Het meeste gebeurd met de hand. Wij mochten een collega helpen met ploegen. Dit was een hectare grond vlakbij de OM base. Hier gaat mais en soja verbouwd worden.

Voor de ploeg staan 2 ossen. Een ervaren os.. en een jonge os die het nog een beetje moest leren. Het oudste dier geeft de richting aan. Het ging best aardig, maar de ossen luisterden een stuk beter naar de Zambianen die ze in het lokale 'bemba' toespreken. Het ploegen van 1 hectare vergde ongeveer 6 uur met 2 span ossen.

Gelukkig hadden ze alles al voorbereid dus hoefde ik me alleen te concentreren op het ploegen en communiceren met de dieren. Met deze manier van ploegen is mijn eigen opa reeds gestopt eind jaren '40 van de vorige eeuw vanwege de opkomst van de tractor in Nederland. Hier in Zambia wegen de hoge kosten van aanschaf en onderhoud van een tractor bij lange na niet op tegen het gebruik van deze ossen. Daarnaast kunnen ze hiermee weer meerdere mensen aan het werk helpen/houden.

Erg leuk om dit eens zelf te ervaren.

.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.