Mkushi

Gepubliceerd op 25 november 2023 om 19:00

Gisteren en eergisteren bezochten we collega's in het binnenland van Zambia. Op de OM base in Mkushi, ver van voorzieningen willen ze starten om zonnebloemen te verbouwen en daarvan olie te maken. Naast maïs en soja is olie één van de meest gebruikte producten in de lokale keuken. Over dit project mochten we meer zien en horen en we werden rondgeleid door Josef. Daarna mochten we aansluiten bij de bijbelstudie om samen deels in Bemba en deels in Engels van gedachten te wisselen over 1 Petrus 3.

In deze oase van rust begint de dag vroeg met alle geluiden uit de rimboe. Het leven is hier eenvoudig, want voor de dichtsbijzijnde winkel (en kliniek) moeten de mensen 12 kilometer wandelen door de bush. Er is een houten brug die ze verbind met de dorpjes aan de andere kant van de rivier. Door het hoge water in de regenseizoenen zijn er al 2 andere bruggen verwoest.

Doordat deze base en de dorpjes erom heen zo afgelegen liggen, hebben kinderen niet de kans om naar school te gaan. Daarom is er op deze base een kleine school, waar ze kinderen van 6 tot 10 jaar les geven. Dit is hier de onderbouw van de basisschool.

Helaas is in dit gebied het abalfabetisme erg hoog en hierdoor zijn er in de regio geen (goede) mensen te vinden om ook de hogere klassen van de basisschool te onderwijzen.

Om hier verandering in te brengen wordt er gewerkt aan een mogelijkheid om voor de oudere kinderen doordeweeks huisvesting te verzorgen nabij de dichtstbijzijnde school van de overheid. (op 12 km). Dan hoeven de kinderen maar 2x per week de 12 km lange reis te voet te maken.

We zijn heel goed verzorgt door deze lieve Zambiaanse collega's en het was erg mooi om mee te krijgen wat dit kleine team collega's met beperkte middelen allemaal doet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.