Voedsel deel I

Gepubliceerd op 17 juni 2023 om 22:35

In Nederland waren we al terughoudend in het weggooien van voedsel, in de vriezer blijft tenslotte bijna alles wel een poosje bewaard. Hier gooien we zover mogelijk helemaal niets weg...

Wat kan je mensen hier gelukkig maken met een kliekje pasta saus of bijvoorbeeld deze kippen klauwtjes (zie foto). Zeker wanneer er vlees in zit, dan betekend dit een feestmaal 🎉 en een beter gevulde maag!

Het maakt onszelf ook gelukkig wanneer we zo makkelijk kunnen delen van iets dat we over hebben, maar het is ook een dubbel gevoel.

Het maakt ons verdrietig om te beseffen dat het grootste deel van de Zambianen onder de armoede grens leeft van €2 per dag en dat er dus ook veel mensen zijn die van nog veel minder leven. Iets wat, zolang we hier ook wonen, nooit zal wennen!

We gaven Ruben een sinaasappel om weg te geven (dit doet hij maar al te graag, want hij houdt niet van fruit); ook bij hem het besef: "mama, je kan niet iedereen een sinaasappel geven, want dan heb je aan 1000 sinaasappels ook niet genoeg".

Voor veel mensen draait het leven de hele dag om voedsel (vinden), zodat er 's avonds wat op het menu staat. Ze zijn bereid de hele dag te werken voor letterlijk een appel en een ei. Ik denk dat het leven hier maakt dat we anders tegen voedsel aankijken en ook anders tegen onze goed gevulde voorraadkast!

Reactie plaatsen

Reacties

Katrien Ruitenburg
een jaar geleden

Dat lijkt me echt lastig. Wereldwijd is die ongelijkheid er altijd, maar daar kan ik meestal de ogen voor sluiten...