Oliepers voor Mkushi

OM Zambia heeft een basis in het buitengebied van Mkushi. De basis is gelegen midden in de natuur op zo'n 12 km vanaf het dichtstbijzijnde kleine dorp met een aantal basis voorzieningen.

Het is een prachtige, rustgevende plek ver verwijderd van grote bedrijvigheid. Hier, midden tussen de kleinere communities ver van de bewoonde wereld in Zambia, leven veel mensen nog volgens oude tradities.

Onder de gedreven leiding van Joseph Mutala wordt hier een school gerund waar vandaan les gegeven wordt aan kinderen die tot dan toe nooit toegang tot scholing hebben gehad aan de groepen 1 tot en met 5 van de basisschool. Daarnaast is er ook een pre-school (kinderdagverblijf) voor de allerjongste kinderen. 


Vanaf januari 2025 is OM Mkushi nog op zoek naar een oplossing voor de kinderen welke dan naar groep 6 gaan. Om ook de hogere klassen van de basisschool te onderwijzen, zouden de kinderen vanaf groep 6 naar Miloso, het dichstbijzijnde, grote dorp, moeten reizen. Het bouwen van een verblijf waar deze kinderen in Miloso, doordeweeks, kort bij de school kunnen overnachten is hierbij 1 van de opties.

Er worden momenteel mais, soja en zonnebloemen verbouwd. Om meer inkomen te genereren is men op zoek naar middelen om de inkomsten van de landbouw te verhogen. Helaas is het grootste deel van de mais dit seizoen verdroogt vanwege het uitblijven van de broodnodige regens. Daarom willen ze van de zonnebloemen die ze verbouwen olie maken. Naast maïs en soja is olie één van de meest gebruikte producten in de lokale keuken. De olie kan verkocht worden aan de dorpelingen om hen heen en zorgt voor meer (noodzakelijk) inkomen om de OM ministry en school draaiende te kunnen houden.

Voor het maken van olie is een 'Oil expeller' nodig. Dit is een investering van ruim 3500 euro. Door ondersteuning en gulle giften uit Nederland, hebben we 31 mei de oliepers al naar de base in Mkushi kunnen brengen. We zijn heel dankbaar voor de donateurs die dit mogelijk hebben gemaakt!

 


Er wordt met succes toenadering gezocht met mensen in de omliggende communities om het evangelie te verkondigen aan mensen die vaak nog nooit van Jezus hebben gehoord. Met de verkoop van de zonnebloemolie kan er uitgereikt worden naar nog meer mensen.

We mochten op de base helpen met het hele proces. Zonnebloemen oogsten, het kaf van de pitten scheiden en zien hoe hard er al is gewerkt en in opslag is gelegd in afwachting van de oliepers!